Renovatie Kop van Noord

Renovatie Kop van Noord

Met aandacht voor details in diverse profielsystemen

Susan Peek,

Het project Kop van Noord in Rotterdam is niet alleen een visueel meesterwerk, maar vertelt ook een boeiend verhaal. Het verwaarloosde pand aan de Bergweg -ooit een theater en later een grote elektronicawinkel- heeft een enorme transformatie ondergaan. Hier verrijst een architectonisch hoogstandje dat eer doet aan de rijke geschiedenis en de oorspronkelijke spilfunctie van de locatie. 

Het ontwerp, gerealiseerd door EGM architecten in opdracht van Residence Correct B.V., wordt uitgevoerd door aannemer Drechtland Bouw. Alle aluminium gevelelementen zijn van Intal.

Historische achtergrond

De Kop van Noord is gevestigd op een iconisch punt in Rotterdam. Daarnaast kent het gebouw een rijke historie: van een theater in de jaren dertig tot het elektronicabedrijf Radio Correct vanaf 1971. Sinds 2016 staat het pand -tijdens jaren van planvorming- vooral bekend als canvas van diverse graffiti- en straatartiesten.

Onze flexibiliteit en expertise stellen ons in staat om maatwerk te leveren waar nodig, terwijl we tegelijkertijd efficiëntie en kwaliteit waarborgen in repetitieve processen.

Gevarieerde architectuurstijlen

“Nu realiseert aannemer Drechtland Bouw hier 83 duurzame appartementen”, zegt Robbert de Nijs, projectmanager Groot Werk bij Intal. Qua architectuur kent het gebouw een duidelijke tweedeling: de onderste vier woonlagen zijn in lijn met de historische bebouwing uit de vroege twintigste eeuw, met fraai donkerrood metselwerk en bijzondere details, erkers en verticale raamlijnen. De bovenste drie verdiepingen hebben een licht en transparant karakter dankzij grote raampartijen en royale terrassen.

Vroegtijdig ingestapt

“Bij dit project zijn we vroeg betrokken en hebben we op een ontzettend prettige manier met Drechtland Bouw samengewerkt in de engineeringsfase”, vervolgt Robbert. “Zowel technisch in het bouwkundige als qua functionaliteit hebben we mooie oplossingen aangedragen om tot een optimaal eindresultaat te komen.” In totaal leverde Intal hier zo’n 1.750 m2 kozijnen en 100 m2 vliesgevel.

Intal leverde bij dit project diverse profielen uit eigen serie, ieder met een eigen aansluiting in de betreffende gevels.

Voorkeur voor repetitief, waar nodig maatwerk

“Wat dit project uitdagend maakt zijn de verschillende koppelingen tussen de diverse ruimtes binnen één appartement. Maar daar weten we bij Intal wel raad mee”, zegt Robbert. “Want als systeemhuis en gevelbouwer ineen met een eigen profielsysteem, kunnen we zowel repetitief werk als maatwerk leveren. Voor de Kop van Noord maakten we voor de onderbouw kozijnen die goed over onze geautomatiseerde productielijn konden lopen en maatwerk voor de bovenbouw.”

Breed scala aan profielsystemen

Bij de buitengevels van de onderbouw is het IT77 RS syteem toegepast. Een slank, verdiept profiel dat hoog isolerend, waterdicht en inbraakwerend is. “Hierbij hebben we een onafhankelijk detail gecreëerd om zo snel mogelijke werkvolgordes en beglaasd aanleveren mogelijk te maken”, zegt Robbert. Intal heeft daarnaast voorbereidingen voor de stalen hekwerken op de puien meegenomen voor de aannemer. “Bij de bovenbouw hebben we in samenwerking met Drechtland Bouw goede aansluitingen op de prefab betonnen galerijplaten opgezet, met een deugdelijke waterkering, lage opstap en slijtvaste instap van de woning. Verder bevinden zich hier grote raampartijen die over de volledige breedte van de woon- en slaapkamer lopen, waarbij je geen overslag van geluid wilt hebben. Ook op akoestisch gebied hebben we daar dus zorgvuldig in meegedacht, al vroeg in het traject.” Door het IT77 RF systeem toe te passen is niet alleen voldaan aan het Bouwbesluit, maar ook aan de wensen en eisen van de opdrachtgever.

Korte doorlooptijd

Het geheel is binnen een doorlooptijd van elf weken gerealiseerd. “De onderbouw hebben we beglaasd aangeleverd, wat positief heeft bijgedragen aan de doorlooptijd op de bouw omdat je veel volume kunt wegzetten in korte tijd. Zoiets is alleen haalbaar als alle schakels in de keten meewerken en er sprake is van korte lijnen.” En dáár ligt de kracht van Intal: een volledig beheerst proces, van engineering tot productie, en van coaten en isoleren tot -desgewenst beglaasd- aanleveren.