De transitie naar modulair bouwen

De transitie naar modulair bouwen

De impact van modulair bouwen

Lois Dekker, 10.03.2025

De bouwsector staat op een keerpunt. Wie niet mee gaat in de transitie naar modulair bouwen, blijft straks achter. De vraag naar sneller, duurzamer en efficiënter bouwen is groter dan ooit, vooral in binnenstedelijke gebieden waar tijd en ruimte schaars zijn. Modulair bouwen is niet langer een experiment, maar dé oplossing voor de toekomst. Het project Slachthuisstraat in Zaandam is daar een mooi voorbeeld van. Ik sprak met Johan Andringa over waarom deze bouwmethode een echte gamechanger is en hoe Intal hierin een cruciale rol speelt.

"Modulair bouwen is de perfecte oplossing voor grootschalige binnenstedelijke projecten en hoogbouw," vertelt Johan. "Door complete bouwmodules volledig prefab in de fabriek te produceren, versnellen we het bouwproces enorm, verminderen we de CO2-uitstoot en verhogen we de efficiëntie op de bouwplaats." Dit betekent minder bouwafval, minder stikstofuitstoot en razendsnelle realisatie op locatie.

Één van de grote voordelen van modulair bouwen? De integratie van verschillende elementen, zoals aluminium kozijnen. "Bij Intal produceren we deze kozijnen helemaal beglaasd en leveren ze direct aan de modulaire fabriek" legt Johan uit. "Dit zorgt ervoor dat we het productieproces niet verstoren en zo efficiënt mogelijk kunnen werken. We denken altijd met de klant mee om dit proces nóg slimmer te maken. Zo zorgt onze Intal Clix-oplossing ervoor dat de kozijnen eenvoudig gemonteerd kunnen worden in de fabriek."

Modulair bouwen slachthuisstraat intal heddes

De toekomst?

De transitie naar modulair bouwen is in volle gang. "Waar vroeger alles op de bouwplaats werd geassembleerd, arriveerden gevelonderdelen later prefab. Nu leveren we complete modules die in enkele dagen op locatie worden gestapeld," zegt Johan. "De vraag vanuit de markt is groot, en met name voor binnenstedelijke hoogbouw. Intal begrijpt de logistieke uitdagingen en speelt perfect in op deze trend met onze productielijnen, geïntegreerde processen en natuurlijk de expertise in aluminium kozijnen."

Bij Intal streven we ernaar zoveel mogelijk onder één dak te produceren. De afgelopen jaren hebben we steeds meer in eigen beheer, van poedercoaten tot het thermisch isoleren van onze profielen. Dit zorgt voor een ons beheersbaar proces, korte lijnen en minder afhankelijkheid van derden, om zo hoge leverbetrouwbaarheid te creëren. "Door deze processen in eigen huis te combineren met modulair bouwen, elimineren we extra schakels in het bouwproces. Dit betekent minder transportbewegingen, minder uitstoot en minder emissies," legt Johan uit. "Zo maken we het proces niet alleen slimmer, maar dragen we ook actief bij aan duurzamer bouwen."

Dat modulair bouwen de toekomst is, bewijzen projecten zoals Slachthuisstraat in Zaandam en Laan van Spartaan. "Bij het laatste project werkten we mee aan het hoogste modulaire gebouw waarin onze oplossingen zijn toegepast," vertelt Johan trots. "Binnen enkele dagen werden complete verdiepingen als legostenen op elkaar gestapeld – een perfect voorbeeld van de kracht van deze bouwmethode."

Samen met Heddes kijken we ernaar uit om nog meer van dit soort innovatieve projecten te realiseren!

Samen bouwen aan impact. Dat is wat we bij Intal doen, elke dag weer.