OurDomain Rotterdam

OurDomain Rotterdam

70 meter hoge woontoren OurDomain op historisch plekje

De kracht van Intal kwam goed naar voren tijdens dit project: de combinatie tussen grote aantallen repeterende kozijnen in prefab met complexe engineering in vliesgevels voor de plint. 

Een bijzonder geslaagd project door de sterke samenwerking tussen Stebru en Intal. 

Project
OurDomain
Locatie
Rotterdam Blaak
Opdrachtgever
Stebru
Architect
Tangram Architekten
Datum oplevering
2021
Geveloplossing
IT55, IT77-ST
Solution
Leven

think

AAN ALLES IS GEDACHT

In hartje Rotterdam, heel dichtbij de Markthal, staat de 70 meter hoge woontoren OurDomain. Het is een historisch beladen stukje Rotterdam: door het bombardement in 1940 was hier alles volledig vernietigd en sindsdien op deze plek niet meer gebouwd. De woontoren wordt beschouwd als het laatste puzzelstukje van de Rotterdamse reconstructie. Het ontwerp refereert aan de stoere Rotterdamse wederopbouwarchitectuur, waarbij de bijzondere gevelbekleding met grillige print verwijst naar de chaos na het bombardement. Als teken van hoop en veerkracht is de gevel in de avond een subtiel lichtbaken voor de stad.

Echt alles is in overweging genomen bij de bouw van deze 24 verdieping tellende woontoren. Niet alleen moest er op een postzegel gebouwd worden vlak langs een drukke weg, maar ook de historische plek zorgde voor de nodige uitdagingen. Het bouwteam, bestaande uit aannemer Stebru, projectontwikkelaar Drees & Sommer Netherlands en opdrachtgever Greystar, hebben samen met Tangram Architekten de bouw tot in het kleinste detail uitgewerkt. Voordat er maar één schop de grond in is gegaan.

Het ontwerp dat architect voor ogen had, en waar de gemeente een zware stempel op drukte vanwege het historisch beladen stukje Rotterdam, zijn wij samen met planontwikkelaars van Stebru gaan uitwerken tot een technisch haalbaar ontwerp. Stukje bij beetje, vanaf het eerste moment zijn de juiste afmetingen bepaald, materialen en kleuren gekozen én hebben we de repeterende lijnen en de overspanningen in het gebouw uitgewerkt.

create

UITDAGENDE ALUMINIUM VLIESGEVEL

Los van de volledige engineering in 3D, heeft de expertise van Intal zich vooral uitgekeerd bij de ontwikkeling van de plint van het gebouw. De vliesgevel gaat het hele gebouw rond, maar verloopt in zowel hoogte als diepte, waarbij je te maken krijgt met een akoestische onderbreking.

Ook de overspanningen, de grootte van de glasvlakken en de diverse hoekverdraaiingen zorgden voor uitdagingen in de maakbaarheid van deze gevel. Maar dat is de kracht van vroeg deelnemen in een bouwteam: alles zorgvuldig uitwerken, met oog voor de esthetische waarde, het budget, de technische maakbaarheid, de logistieke uitdagingen op locatie en de eisen en wensen van de gemeente en omwonenden.

Benieuwd wat wij jou kunnen bieden?

Yes!

produce

100% LEAN

Omdat OurDomain een binnenstedelijk project is, werd er gekozen voor prefab bouwen en just in time leveringen. Doordat wij 100% LEAN werken binnen Intal én met ons eigen merk, kunnen wij heel goed precies op het juiste moment de juiste producten leveren.

Ook tijdens de realisatie van de kozijnen en vliesgevels in Our Domain, hebben wij dat weer goed kunnen laten zien.

build

EIGEN ALUMINIUM GEVELSYSTEEM

Bij binnenstedelijk bouwen is de logistiek dus een wezenlijk onderdeel binnen het gehele bouwteam. Hier heb je echt alle partijen bij nodig om optimaal samen te werken. Je moet een toren van 70 meter optrekken op een hele kleine ruimte, terwijl de weg ernaast niet afgesloten mag worden en de belasting op het verkeersnet tot een minimum beperkt moet worden. Dus ga je zo veel mogelijk prefab bouwen, just in time aanleveren en moet er een gedegen bevoorradings- en montageplan liggen voor je begint.

Intal heeft inmiddels vaker met dit bijltje gehakt en werkt daarbij nauw samen met de leverancier van de HSB-elementen. Ook Stebru is expert in complexe binnenstedelijke ontwikkelingen. Dit soort samenwerkingstrajecten zijn van groot belang voor een succesvolle realisatie.

Met dit gebouw is er weer een prachtig icoon neergezet in Rotterdam waarbij opnieuw duidelijk wordt wat de kracht van Intal is: de combinatie tussen grote aantallen sterk repeterende kozijnen in prefab, met complexe engineering in een vliesgevel voor de plint. 

Als producent en leverancier van ons eigen aluminium profielsysteem, zijn we uitstekend in staat om ons breed toepasbare aluminium kozijn- en vliesgevelsysteem af te stemmen op de projectbehoeftes. Zowel functioneel als esthetisch, maar ook met oog voor de projectuitdagingen die zo’n binnenstedelijk project met zich meeneemt. Alle facetten, van geluidsbelastingen tot brandwerendheid en van wind- en waterdichtheid op grote hoogte tot logistieke uitdagingen, komen in zo’n project naar voren. Een redelijke beproeving die we glansrijk hebben doorstaan.

care

VERBINDING AANGAAN

Wij zoeken altijd de kracht van partnerships op. Dat biedt bij dit soort grote complexe projecten duidelijk een belangrijke meerwaarde.

Na oplevering van OurDomain in Rotterdam zijn we met hetzelfde team van Stebru gestart met wederom een project met historische waarde. Nu in Den Haag: Frank is een Binck. Omdat wij met Stebru al jarenlang succesvol samenwerken, zijn we goed op elkaar ingespeeld en kunnen we resultaatgericht samenwerken. Dat maakt ook dat zij ons weten te vinden bij nieuwe projecten. Daar zijn we heel blij mee.

Tijdens onze gezamenlijke projecten evalueren we alle processen binnen Intal na elke fase binnen een project zodat we continu kunnen verbeteren mocht dat nodig zijn. Na oplevering vindt er ook altijd een eindevaluatie plaats. Door deze evaluaties meten wij de klantwaardering, kunnen wij onze dienstverlening en producten optimaliseren en weten onze klanten dat wij full focus altijd bezig zijn onze klanten zo tevreden als mogelijk is te maken. We feel connected! 

Toegepaste aluminium profielen

PROJECT CREDITS

OPDRACHTGEVER 

Stebru

ARCHITECT

Tangram Architecten