Projecties namen burgerslachtoffers bombardement 1940

Projecties namen burgerslachtoffers bombardement 1940

Namen burgerslachtoffers bombardement geprojecteerd op gevel OurDomain

Wanda Beerepoot,

Op de gevel van de nieuwe woontoren OurDomain in Rotterdam, waarvoor wij alle aluminium geveloplossingen hebben gerealiseerd, worden in het weekend van 14 mei de namen van de burgerslachtoffers van en voor het bombardement van 1940 geprojecteerd. In totaal gaat het om 805 namen van burgers die tijdens of voorafgaand aan het bombardement op de Maasstad om het leven zijn gekomen. De bijzondere projecties vinden zaterdag en zondag plaats na zonsondergang.

Het project is een initiatief van het Stadsarchief Rotterdam, Tangram architectuur en stedelijk landschap en Stichting Voorouder. Gebouweigenaar Greystar Nederland maakt de laserprojecties mogelijk. Het Stadsarchief Rotterdam heeft alle namen van de burgerslachtoffers van en rond het bombardement van 14 mei 1940 achterhaald.

BIJZONDERE GEVELPRINT

De keuze om de namen te projecteren op de gevel van OurDomain Rotterdam is niet toevallig. Het door Tangram ontworpen gebouw staat op een kavel die tachtig jaar onbebouwd is gebleven, tot de start van de nieuwbouw van OurDomain. De gevelprint bestaat uit abstracte weergaven van een foto van de verwoestingen in het stadshart van Rotterdam die kort na het bombardement is genomen.

OURDOMAIN

De 24 verdiepingen tellende woontoren OurDomain bestaat uit 612 woningen voor studenten en starters. Het gebouw is gerealiseerd op een kleine driehoekige kavel tegen het talud van de brug. Op de eerste gebouwlagen zitten publieke functies zoals horeca, kapper, bibliotheek en studieruimten. In de kelder is de grootste fietsberging van Rotterdam gehuisvest. 

1.150 NAMEN

Vorige maand heeft het Stadsarchief Rotterdam een lijst gepubliceerd met 1.150 namen van mensen die zijn omgekomen bij het bombardement op Rotterdam en de oorlogshandelingen in de dagen ervoor. Door het bombardement kwamen 705 burgers en 6 militairen om het leven. De anderen stierven in de dagen voorafgaand aan de luchtaanval. Onder de doden bevinden zich 125 Duitse militairen. Nog steeds ontbreken de namen van mogelijk meer dan 160 doden. Dat komt doordat 126 mensen destijds niet meer te identificeren waren en als onbekenden zijn begraven. Ook is van ruim veertig mensen hun identiteit na het onderzoek wel vermoed, maar nog niet bewezen. 

Trots dat wij aan deze woontoren met historische waarde hebben meegewerkt.