Onbekend maakt niet onbemind

Onbekend maakt niet onbemind

Onbekend maakt niet onbemind

Rudy Schipper,

Column INTO business Alkmaar

Aan ‘grensverleggend ondernemen’ mag iedereen zijn eigen betekenis geven. Voor mij is grensverleggend ondernemen iets wat uniek is. Het is altijd innovatief, verrassend en gaat de strijd aan met het bestaande. Bedacht vanuit een andere invalshoek en bovendien iets waarvan veel anderen vaak direct zeggen: ‘Dat gaat nooit lukken.’

Met vooruitstrevend zijn hebben mensen dikwijls moeite. Het is nieuw, nog niet bewezen succesvol en anders dan anders. En onbekend maakt veelal onbemind. Maar dat is nu juist wat ondernemen zo mooi maakt. Dat is het ware avontuur in ondernemen. Althans, voor mij dan.

Het begint vaak bij een probleem of een frustratie. De meeste zijn simpel te tackelen. Wanneer dat niet het geval is, hoop ik dat je als ondernemer creatief genoeg bent en andere hulptroepen of inspiratiebronnen inschakelt om naar je uitdaging kijken. Door goed te luisteren en te kijken wordt het ogenschijnlijk onmogelijke dan toch vaak mogelijk.

Kijk ik naar mijn bedrijf dan is onze wijze van HR bedrijven grensverleggend. Onze mensen werken in teams, spreken zelf doelstellingen af en beoordelen elkaar op gedrag en competenties. Daaraan gekoppeld verdelen zij zelf het budget voor salarisverhogingen over de teamleden. Het uitgangspunt is: zij kennen elkaar het beste, weten wie bepaalde tekortkomingen heeft en wie bovenmatig inzet en presteert. Zo coachen en waarderen zij elkaar tegelijk, met voor mij als voordeel dat de frustrerende salarisgesprekken verleden tijd zijn.

Het belangrijkste is dat het werkt. Maar toen ik in mijn omgeving vertelde dat ik met dit plan rondliep, werd daar in het algemeen afwijzend op gereageerd. Want nogmaals, onbekend maakt onbemind. Maar ik geloofde hierin.

Inmiddels werken wij al jaren volgens onze eigen HR-Methode genaamd De Intalmethode en ik kan mij niet voorstellen dat we ooit weer terug bij af gaan. Sterker nog, wij blijven elk jaar verder ontwikkelen. Interesse is er wel maar veel navolging krijgt deze methode echter nog niet. Elders wordt vastgehouden aan de traditionele verhouding tussen leidinggevende en werknemer. Wat prima is, maar onze methode werkt voor ons beter en ik weet zeker dat dit voor tal van bedrijven ook beter zal werken. Wij maken van onze methode geen geheim. Dus is je interesse gewekt en wil je hier meer van weten, laat het mij weten. Ik vertel je graag van de hoed en de rand.