Westbeat Amsterdam

Westbeat Amsterdam

‘WOW’-effect bij prestigieus project Westbeat

Westbeat is een multifunctionele hub in Amsterdam Nieuw-West. 86 unieke bogen, waarvan veel uitgevoerd in circulaire aluminium kozijnen en vliesgevels van Intal, maken Westbeat nu al iconisch. De bogen staan symbool voor de verscheidenheid aan mensen en culturen in dit stadsdeel.

Project
Westbeat
Locatie
Amsterdam
Opdrachtgever
Heddes Bouw & Ontwikkeling
Architect
Studioninedots
Datum oplevering
23 oktober 2020
Solution
Leven

THINK

ALUMINIUM KOZIJNEN EN VLIESGEVELS

Westbeat, een indrukwekkend project naar ontwerp van Studioninedots, is een eyecatcher in Amsterdam. Het was een uitdagend en prachtig project voor ons. In opdracht van Heddes Bouw & Ontwikkeling hebben wij onze aluminium kozijnen en vliesgevels ontwikkeld, geproduceerd, geleverd en gemonteerd.

SAMENWERKING

De complexiteit in het gebouw heeft veel gevraagd van het complete bouwteam. Juist daarom hebben we vroegtijdig de samenwerking met elkaar opgezocht. Op basis van de schetsontwerpen zijn de uitdagingen in kaart gebracht en tijdens de engineeringsfase hebben we als bouwteam de juiste detailleringen bepaald. De kennis en expertise van de diverse disciplines hebben samen met een goede voorbereiding en degelijke afstemming geresulteerd in dit unieke bouwwerk.

SYSTEEMHUIS EN GEVELBOUWER

Als systeemhuis en gevelbouwer in een, denken we in een vroegtijdig stadium mee over hoe we invulling kunnen geven aan de ontwerptekening van de architect en hoe we dat gaat vertalen naar de praktijk.

CREATE

UITWERKEN IN BIM

In het begin van het traject is ervoor gekozen om alles volledig in 3D (BIM) uit te werken. Omdat je te maken hebt met buigwerk en onderdelen zoals glas, vraagt dat om een constante samenwerking tussen 3D modellering enerzijds en 2D engineering anderzijds. Met name bij het ontwikkelen van de specifieke details voor de aansluitingen. Een goede afstemming en vertaling van de complexe vormen vanuit het 3D model draagt uiteindelijk bij aan een succesvolle uitvoering.

ENGINEERING

De realisatie vereiste niet alleen zeer deskundig, flexibel en creatief engineeringswerk, maar ook een strakke begeleiding tijdens de productie en bij de montage op de bouw. Het is echt een kwestie van teamwork geweest. Duidelijk is dat de toegevoegde waarde van Intal veel verder gaat dan de engineering van een aluminium kozijn.

PRODUCE

UITDAGINGEN AANGAAN

Gezien de complexiteit van de enorme overspanningen bij de bogen, ga je de grenzen van het maakbare verkennen om tot gelijkmatige perfect gebogen aluminium kozijnen en vliesgevels te komen. Enerzijds sluit de bovenbouw van het project aan bij onze productie die goed is ingesteld op het snel produceren van grote hoeveelheden in repeterende aantallen. Anderzijds staat Intal bekend om het aangaan van uitdagingen zoals het productietechnisch vormgeven van de grote gebogen gevels.

BEGLAASD AANLEVEREN

Bij deze binnenstedelijke ontwikkeling – met een beperkte ruimte en een hoge druk op de bouwtijd– is ervoor gekozen om de aluminium elementen beglaasd aan te leveren. Iets waar wij als Intal – vanuit onze jarenlange ervaring in modulaire bouw en hier vanwege de specifieke afmetingen ook projectmatig – op hebben doorontwikkeld.

Bij deze binnenstedelijke ontwikkeling met een beperkte ruimte en een korte bouwtijd is ervoor gekozen om de aluminium elementen beglaasd aan te leveren. Iets waar wij als Intal vanuit onze jarenlange ervaring in modulaire bouw en vanwege de specifieke afmetingen hebben doorontwikkeld. Bij Westbeat is dat met name de doorontwikkeling van de bevestiging met montageclips geweest, waarmee we samen met onze bouwpartners een enorme efficiëntieslag behaald hebben.

BUILD

GETOOGDE ALUMINIUM VLIESGEVELS

Kern van het ontwerp bij Westbeat is een ‘superruimte’ op de begane grond, van maar liefst 65 bij 50 meter en 8,5 meter hoog en met een bijzondere constructie van 86 bogen, waar een knap stukje engineering bij kwam kijken.

Het zijn enorme overspanningen en het was dan ook een behoorlijke uitdaging om de getoogde aluminium vliesgevels in meerdere afmetingen en radii en in geborstelde geanodiseerde uitvoering te produceren en te monteren. Er moet voldoende speling zijn voor de zetting van de verschillende onderdelen, zonder afbreuk te doen aan de vorm en het esthetische aspect dat de architect voor ogen heeft. De verschillende radii in één boog, maakt het buigen behoorlijk complex. Het eindresultaat is geweldig geworden, een prestatie om trots op te zijn. 

care

BETROKKEN PARTNER

Ons procesdeel Zakelijke Relaties heeft ook bij Westbeat elk procesdeel van Intal geëvalueerd met de klant. Met als doel de klantwaardering te meten en te verbeteren als dat nodig is. Zo optimaal mogelijk voorzien in de behoefte van onze klant is altijd ons doel. Dat doen we vanuit een groot gevoel van betrokkenheid en dat maakt dat wij samen met onze klant succesvol kunnen samenwerken. 

Onze betrokkenheid stopt niet na de oplevering. In een gebouw met zo veel verschillende bewoners en gebruikers, zoals Westbeat, is het voor beheerders belangrijk te weten dat ze bij Intal terecht kunnen voor goede service en onderhoud. Sinds kort is speciaal daarvoor Intal+ opgericht, waar de focus helemaal op Service & Onderhoud ligt. Zowel ons product als onze service dragen bij aan een langdurig behoud van een goede gevel.

Toegepaste aluminium profielen

Ik wil graag meer weten over Intal+

Naar Intal+

PROJECT CREDITS

OPDRACHTGEVER

Heddes Bouw & Ontwikkeling

ARCHITECT

Studioninedots