AEB Bio-energiecentrale

AEB Bio-energiecentrale

Representatief gebouw met veel glas

Aan ons de mooie uitdaging de vliesgevels zodanig te ontwerpen dat de techniek, die centraal staat in het gebouw, zo goed mogelijk gefaciliteerd wordt. Dat is goed gelukt. Daarnaast staat door het ontwerp met veel glasoppervlak de bio-energie installatie als het ware in de etalage.

Project
AEB Bio-energiecentrale
Locatie
Amsterdam
Opdrachtgever
Bouwonderneming Stout
Architect
Kubus
Datum oplevering
2020
Geveloplossing
IT55
Solution
Werken

THINK

IT55 ALUMINIUM VLIESGEVELS

Aan de Petroleumhavenweg in Amsterdam, op een mooie zichtlocatie pal langs de A10 vlakbij de Coentunnel, is de AEB Bio-energiecentrale gerealiseerd. Bouwonderneming Stout was hiervoor in samenwerking met Yyncke uit België en het Franse Haffner Energy verantwoordelijk.

In opdracht van Bouwonderneming Stout leverden wij de IT55 aluminium vliesgevels voor deze nieuwe Bio-energiecentrale die ongeveer 27.000 huishoudens in Amsterdam van duurzame stadsverwarming voorziet. De vliesgevels zorgen voor een transparante uitstraling en een mooie verbinding van binnen naar buiten en andersom.

CREATE

OPTIMALE ENGINEERING

Het was een bijzondere uitdaging voor onze creatieve engineers om dit project te realiseren. Bijna alle standaard uitgangspunten van onze engineering konden namelijk overboord gegooid worden.

De techniek in het gebouw staat centraal en het ontwerp van de vliesgevels is erop gericht deze techniek zo goed mogelijk te faciliteren. Er werden goede oplossingen gevonden zoals bijvoorbeeld ventilatieopeningen om de enorme warmte die binnen wordt opgebouwd naar buiten af te voeren zonder afbreuk te doen aan de stijfheid en stabiliteit van de gebouwhoge vliesgevels. Ook waren er geen steunpunten voor windbelasting mogelijk om de installatie goed toegankelijk te maken voor onderhoudswerkzaamheden. Met innovatief vakmanschap op alle fronten hebben wij hier de juiste oplossingen voor gevonden.

Intal calculator aan het werk

PRODUCE

100% LEAN

De IT55 vliesgevels lenen zich bij uitstek voor een project als dit. De constructieve waardes zijn hoog in combinatie met sterke koppelingen van onze vliesgevelprofielen. De uitgebreide toepassingsmogelijkheden van onze LEAN productieomgeving met geavanceerd machinepark boden veel vrijheid voor de productie van de vliesgevels voor dit project.

BUILD

STRAKKE PLANNING

De uitvoering van dit project lag onder een vergrootglas omdat er grote belangen speelden tot op Europees niveau. De bouw moest soepel en snel verlopen en de onzekerheid die de Corona pandemie tijdens de bouwperiode bracht mocht hierbij geen spelbreker zijn. Goed om te zien hoe alle partijen zich ondanks de beperkingen hebben kunnen conformeren aan de strakke planning met een zeer voorspoedige bouw en tijdige oplevering als gevolg.

CARE

PARTNERSHIP

Wij bouwen graag aan langdurige partnerships en zoeken gedurende, maar zeker ook na afloop van projecten, de verbinding met onze klanten. Zo is Bouwonderneming Stout inmiddels een gewaardeerde en vaste partner van Intal geworden.

Naast de AEB Bio-energiecentrale hebben wij samen al veel projecten gerealiseerd en zijn we momenteel met beeldbepalende projecten bezig. Zoals bijvoorbeeld het Gemeentehuis Huis van Albrandswaard, de transformatie Volt in Dordrecht en Het Posthuys in Spijkenisse.

Toegepast aluminium profiel

Project credits

OPDRACHTGEVER

Bouwonderneming Stout

ARCHITECT

Kubus