Rudolf Steiner College Haarlem

Rudolf Steiner College Haarlem

Mooi resultaat door waardevolle samenwerking

In Haarlem is in 2021 het Rudolf Steiner College opgeleverd. Wij realiseerden met onze partner Aannemersbedrijf J.M. Putter alle aluminium geveloplossingen in de nieuwgebouwde middelbare school die ontworpen is door Atelier PRO. Er is veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Het college kreeg daarna afgeschuinde hoeken. Samen zorgt dit voor de gewenste toegankelijke uitstraling.

Project
Rudolf Steiner College
Locatie
Haarlem
Opdrachtgever
Aannemersbedrijf J.M. Putter
Architect
Atelier PRO
Datum oplevering
2021
Geveloplossing
IT77-ST, IT77-RF, IT55
Solution
Leren

DUURZAME SAMENWERKING

Met Aannemersbedrijf J.M. Putter hebben we een duurzame samenwerking. Wij werken al jaren met hen samen en die sterke verbinding is verder geoptimaliseerd. Dat vertaalt zich in snelle en efficiënte processen tijdens diverse projecten. Samen hebben wij al diverse scholenbouwprojecten opgepakt.

Scholen vormen een bijzondere specialiteit waarbij ontwerp en bouw vragen om inzichten in social engagement en zeer specifieke functionaliteiten. Zaak dus dat je goed weet wat de (toekomstige) behoeftes zijn van het gebouw en haar gebruikers en ook daar de verbinding zoekt vervolgens optimaal samen te werken, maak je het met elkaar tot een succes.

CONSTRUCTIEF

Ook bij het in 2021 opgeleverde project Rudolf Steiner College in Haarlem is constructief samengewerkt. Intal verzorgde de aluminium vliesgevels uit de IT55 serie, gecombineerd met de IT77 deurserie. En de superslanke IT77-RF kozijnen, die voor 90% al in de Intal fabriek zijn ingebouwd in de stelkozijnen van de aannemer, inclusief glas. Dat was op ons initiatief. We kennen de werkwijze van de aannemer en door dit op deze manier aan te pakken, kon het pand in één keer wind- en waterdicht gezet worden. Dat scheelt aanzienlijk in de doorloop- en productietijd van de aannemer, die gelijk door kon gaan met de binnenafwerking van het gebouw.

COMPACTE OPZET IN DRIE LAGEN

Omdat het nieuwe College een plek moest krijgen in de beperkte ruimte tussen het bestaande schoolgebouw en de straat is er gekozen voor een compacte opzet in drie lagen. Centraal in het gebouw liggen twee grote ruimtes: de grote theaterzaal en daarboven de gymzaal. De rest van het programma vouwt zich hieromheen. Aan de voorzijde trapt het gebouw af naar het schoolplein. Hierdoor wordt het strakke, orthogonale karakter verzacht en ontstaan er bijzondere dakterrassen. Deze dienen als geborgen verlengstuk van het schoolplein en als lesruimte in de buitenlucht - en sluiten zo programmatisch en visueel aan bij de vrijeschool-filosofie. Aan het schoolplein ligt de centrale entree met de kantine. Via een tribunetrap kunnen de leerlingen van hieruit verder omhoog het gebouw in, door gangen die altijd licht geknikt zijn.

Op zoek naar de juiste aluminium geveloplossingen voor scholenbouwprojecten?

Neem contact op

NATUURLIJKE MATERIALEN

De gevels van het College zijn van baksteen in combinatie met verduurzaamd hout. Voor het interieur is atelier PRO uitgegaan van een basis met natuurlijke kleuren en materialen, afgewisseld met accenten in meer uitgesproken tinten. Bijzondere meubels zoals de studieplekken en de uitgifte-balie zijn op maat ontworpen; in de kantine bevindt zich een levende groene wand. Aan het eind van iedere gang zijn de ramen, als ijkpunt, voorzien van een glaskunstwerk van kunstenaar Ton Mensenkamp.

VERTROUWEN

Wederzijds vertrouwen en één op één met elkaar werken staan aan de basis bij dit soort projecten. We kijken al vroeg in het traject hoe we dingen slimmer aan kunnen pakken. Zo werken we samen aan een optimaal proces, product én resultaat. Dat is heel goed gelukt bij deze mooie school in Haarlem.

IDEALE BOUWPARTNER

Wij noemen onszelf de ideale bouwpartner in scholenbouwprojecten omdat wij altijd en overal een passende aluminium geveloplossing bieden. Dat durven we zo te zeggen omdat we precies wat er speelt in de markt en waar de behoeftes liggen doordat we een vertrouwensband met onze klanten hebben opgebouwd en partnerships zijn aangegaan met aannemers en architecten. Als kennispartner kunnen we altijd de beste oplossing bieden voor elk project.

MEER SCHOLENBOUWPROJECTEN

Samen met Aannemersbedrijf J.M. Putter hebben we meer scholenbouwprojecten gerealiseerd. MFA Kreekrijk bijvoorbeeld. Een moderne en duurzame school in Assendelft waar met de vormgeving een stevige knipoog naar het verleden wordt gegeven.

Bij het Gerrit Rietveld College in Purmerend hebben we samen een spraakmakende nieuwbouw in combinatie met een stevige revitalisatie van het bestaande complex gerealiseerd.

Dan is er ook nog scholencomplex PCC in Heiloo, een hypermodern en duurzaam complex met veel transparante gevels en parallelle uitzetramen en het Altra AMC College in Amsterdam, waar een cortenstalen gevel zorgt voor een robuuste uitstraling.

Bij de Adriaan Roland Holst school in Bergen (NH) kreeg het bestaande gebouw een hoogstaande technische en bouwkundige upgrade, terwijl oude en historische elementen behouden zijn. Intal heeft voor elke school een aluminium geveloplossing die aansluit bij het ontwerp en de esthetische wensen van de architect en de functionaliteit van het gebouw.

Toegepaste aluminium profielen

PROJECT CREDITS

OPDRACHTGEVER

Aannemersbedrijf J.M. Putter

ARCHITECT 

Atelier PRO